Crystallum

Vinnig langs die paadjie trippel Mabalel

“Vrolik klink die liedjie
Wat die klingelinge van haar enkelringe vergesel…”

Op die voetpad sy alleen, met die skadus om haar heen

– Mabalel, Eugene Marais

Legende in de maak…

Crystallum’s Mabalel Pinot Noir wordt op 700 meter boven zeeniveau gekweekt. Als je op grote hoogte wijngaarden in Zuid-Afrika kent, is dat zeer hoog. Om het in perspectief te plaatsen, Lion’s Head is slechts 669m hoog, wat je een beeld schetst als je je probeert voor te stellen hoe een wijngaard zijn hellingen rangschikt. Geteeld in de afgezonderde Elandskloof-vallei net buiten Villiersdorp, die jaarlijks wordt bekleed met een laagje sneeuw, is dit pas de derde jaargang van Mabalel en de eerste Pinot Noir die uit het gebied komt. Genoemd naar de beroemde Afrikaanse dichter en natuuronderzoeker Eugéne Marais in zijn gedicht “Mabalel”. Het gedicht beschrijft het verhaal van het meisje Mabalel. De trieste en onbeantwoorde roep die echode langs de met palmen bezaaide oevers van de Limpopo-rivier terwijl de schemering over de stille, donkere diepten van de ‘hippo pool’ vloeide waarin Lalele, de vader van alle krokodillen, langzaam was ingetrokken. Afrikaanse folklore vertelt hoe Mabalel, de zorgeloze jonge dochter van de plaatselijke chef, door Lalele werd gegrepen terwijl ze water uit de Limpopo-rivier haalde. Hij trekt haar de rivier in om nooit meer naar boven te komen. Mabalel het meisje, en Mabalel de Pinot Noir lijken een zuiverheid van geest te delen die onvermijdelijk het verraderlijke terrein doordringt dat ze uiteindelijk bewonen met de deugden van hun aard. Mabalel het meisje met haar waarschuwende verhaal en Mabalel de Pinot Noir; je zult het gewoon zelf moeten proberen om die specifieke eigenschappen vast te stellen. Met slechts 3 375 geproduceerde flessen in de vintage van 2017, en nog minder in de laatste uitgave van 2018 kan ik deze wijn adviseren. Hoewel, er is nog een vrouwelijke legende in deze uitgesproken iconische vintage van Bourgondisch geïnspireerde Kaapse wijnen van Crystallum om te overwegen. De Agnes Chardonnay, genoemd naar Peter-Allan en de overgrootmoeder van Andrew Finlayson, Agnes Floyd. De zonen van Pinot Pioneer, Peter Finlayson van Bouchard Finlayson, waren altijd veroordeeld om te kopen in de Bourgondische variëteiten die zo geschikt waren voor het zeeklimaat van hun geboorteplaats Hemel-en-Aarde. Hoewel de kinderen niet altijd in de voetstappen van hun vader willen treden, is de focus van de broers en het daaropvolgende succes een opmerkelijke prestatie geworden.

Wijnmakers van Crystallum

Van de twee broers is het Peter-Allan die neigt naar het dagelijks beheer van het merk en het maken van de wijn, Andrew is overdag architect en ‘s nachts wijnmaker (of indien nodig). De broers schrijven het idee toe dat wijn wordt gemaakt in de wijngaard en dat de kwaliteit van de wijn alleen zo goed kan zijn als het terroir, wat een geluk voor hen is … gezien de wijngaarden die ze hebben gekocht om hun jaargang 2018 te produceren. In feite zijn de wijnen genoemd naar deze wijngaarden, die de hele legende, lijkt te vertellen. Er is de Cinema Vineyard die structuur en complexiteit biedt, de Bona Fide Vineyard zorgt voor fruit en parfum, Mabalel-elegantie en bloemige tonen, en Chautara, in de Overberg, voegt geconcentreerde, donkerdere fruitsmaken toe. De wijnoogst wordt daarom bepaald door vier enkele wijngaardwijnen die de legende van de bodem uitbeelden, terwijl de twee vlaggenschepen (De Agnes Chardonnay en de Peter Max Pinot Noir) meer spreken over de optimale uitdrukking van de gekozen variëteit. Dat brengt ons bij de variëteiten: Pinot Noir en Chardonnay. De druiven van Bourgondië, die zo’n ongelooflijke uitdrukking hebben gevonden in de bodem van de Hemel-en-Aarde Vallei. Hoewel je zou denken dat Pinot Noir en Chardonnay variëteiten waren die werden geërfd van hun vader, lijkt het erop dat Pinot Noir en Chardonnay Crystallum hebben gemaakt. In feite was hun eerste oogst in 2007 Sauvignon Blanc met het oog op het verkennen van andere variëteiten. Al snel werd echter duidelijk dat ze de wijn het best moesten aanpassen aan het gebied. Peter-Allan voelde, na zijn eerste reis naar Bourgondië in het eerste oogstjaar, dat alle twijfel was weggenomen en dat de soort wijn die hij wilde maken in zijn geest was gestold – het product, Crystallum. (De naam is afgeleid van het Latijnse woord voor Crystal, dat werd geïnspireerd door een pand dat ze eerder hadden onder de naam Crystal Kloof, voor de kwartskristallen ingebed in de rots achter een waterval op het terrein.) Peter-Allan krijgt nog steeds de kans om als wijnmaker bij Gabriëlskloof in het Botriviergebied te experimenteren met zijn nieuwste Landscape Series een studie in variërend terroir en variëteiten – het ware kenmerk van een liefhebber.

Toekomst

Eén ding over dit specifieke merk van wijnmaken dat me altijd heeft beziggehouden, is dat ik het gevoel heb dat er een groeiende trend is voor jonge wijnmakers om de beste wijngaarden te selecteren in plaats van het land echt te bezitten. Kunnen grote landgoederen uiteindelijk worden verbannen naar het verhuren van verschillende percelen land aan beginnende jonge of gevestigde nichewijnmakers in de toekomst? Peter-Allan antwoordde : “Ik denk dat we door een fase gaan op het moment dat het voordelig is voor nieuwe producenten om op deze manier te werken, omdat het benodigde startkapitaal duidelijk veel minder is en men een scala aan wijnen van uitstekende wijngaarden op verschillende locaties kan hebben. Het probleem is dat er nu veel minder wijngaarden beschikbaar zijn dan tien jaar geleden, wat betekent dat het steeds moeilijker wordt om op deze manier te werken. ” We nodigen je uit om de vintage van 2018 te proeven en je eigen conclusies te trekken. Met zo’n beperkte voorraad beschikbaar zijn we erop gebrand deze te delen…