Introducing No. 7

Bij de start van Wynplaas in 2010 is Jorike van Raka Wines bij ons in Nederland geweest voor meerdere wine&dine experiences. Ook wijnmaker Etienne Louw kwam uit South-Africa voor verschillende masterclasses Altydgedacht.  Dus dacht ik antwoorden uit de mond van Etienne Louw te krijgen, de wijnmaker achter The Vinoneers, ter introductie van zijn nieuwste release.

Etienne Louw is naast wijnmaker ook een scheikundig ingenieur. De naam Vinoneers verwijst naar de kunst van wijn, gecombineerd met de fijn afgestemde processen die nodig zijn om een ​​merk van concept tot eind te ontwikkelen.

De labels zijn geïnspireerd op het Griekse toneelstuk Orpheus in de onderwereld. In de kern moedigt het stuk het publiek aan om nooit meer achterom te kijken. Met dit als vertrekpunt is Orpheus & The Raven ontwikkeld als alter ego’s voor de Vinoneers. Etienne, ook een klassiek geschoolde muzikant, wordt vertegenwoordigd door Orpheus met zijn lier. Het alter ego van Brenden Schwartz (labelontwerper) is afgeleid van zijn familiewapen, dat een raaf voorstelt. Raven staan ​​bekend als zeer creatief, sluw, met een geestige wijsheid en moed – en moedigen Orpheus voortdurend aan om vooruit te kijken.

In 2015 hebben de Vinoneers een 42 jaar old bushvine Chenin Blanc gemaakt, die afkomstig was van een juweel van een blok in Durbanville waar niemand op lette. De Vinoneers wilden een wijn en branding ontwikkelen die niet werd gehinderd door zakelijke beperkingen of een strikte klantinstructie.

Brenden en Etienne werden vrienden door een labelontwikkeling voor een andere klant. Zij begonnen te praten over het sturen van hun passie om een ​​wijnmerk te ontwikkelen dat niet wordt gedreven door verkoopvolumes, marktaandeel of consumenteninzicht, maar door een pure uitdrukking van de liefde voor goede wijn en kunst. Wanneer zij een goed idee hebben, ‘riffen’ zij elkaar zoals het in een geweldige rock & roll band gebeurt – en dat zijn meestal de ideeën die tot ontwikkeling komen. Zoals het idee om Vinoneers transcontinentaal te consumeren….

Een van de grote voordelen van het hebben van een ontwerper als zakenpartner is de naadloze integratie van wijnbereiding en ontwerpconcept. Alle eer voor de ontwerpen en ontwerptaal gaat naar Brenden – hij integreert inspiratie van Albrecht Durer met zijn eigen visie om kunstwerken te creëren die een complete aanval op de zintuigen zijn. De Vinoneers gebruiken de labels om het verhaal van hun persoonlijke reizen te vertellen, waarbij elke wijn een klein beetje wijsheid bevat uit de gesprekken van Orpheus & The Raven!

De # 42 Cape Blend bijvoorbeeld – halen zij Pinotage uit Durbanville, Pinot Noir uit Walker Bay en Cinsault uit Bottellary Hills. Deze wijnen zijn van producenten die een goede staat van dienst hebben voor het leveren van fruit van hoge kwaliteit, en waarbij de smaak en textuur van de wijnen overeenkomen met hun visie op elegantie en verfijning.

Etienne is een Pinotage-fan. Pinotage van topkwaliteit is een uniek verkoopargument uit Zuid-Afrika en het verhaal achter Pinotage is zo uniek en rijk dat de Vinoneers het in hun mythische merk kunnen weven.

Het antwoord zit in de cijfers …! Deze wijn is een op maat gemaakte blend van zeven verschillende locaties, waaronder Durbanville en de Stellenbosch-afdelingen Bottelary, Jonkershoek, Simonsberg en Papegaaiberg. Van elke locatie werd één nieuw vat en één vat voor een tweede vulling gemaakt en gedurende 18 maanden afzonderlijk gerijpt, voordat het op 28 februari 2020 werd gemengd en gebotteld. Van elke wijnbouwer produceerden ze 450 liter (1 nieuwe en 1 seconde Vicard-vulling).

No. 7 staat aan de top van het assortiment vanwege de complexiteit en de unieke benadering van de presentatie van Pinotage. Er zijn slechts 4200 flessen geproduceerd.